Duhovna poruka tjedna: Isus je gospodar povijesti

Duhovna poruka tjedna: Isus je gospodar povijesti

Ljudi danas u važnim stvarima traže instant-rješenja. Pa onda na tržištu susrećemo, između ostaloga, instant-religiju i instant-duhovnost, od neke “čudesne” slike ili kamena, do nekih (gotovo) magijskih molitava koje bi trebale riješiti sve naše probleme. A što tek reći o astrolozima, pogađačima i tarot-majstorima… Svi oni nude brza i jednostavna rješenja. Istina je, naravno, drugačija. Za sve ono što stvarno vrijedi valja se potruditi, ne može se postići na brzinu. To vrijedi za dobar objed, za školovanje, kvalifikaciju, športski trening, obiteljski život, prijateljstvo, a osobito za odnos s Bogom.

Tako, jednom zgodom, govoreći o posljednjim danima, i Isus progovara da se trebamo čuvati prejednostavnih rješenja (Lk 21, 5-19): “Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ‘Ja sam’ i: ‘Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima.” Kršćani žele stajati na čvrstim temeljima. To je naravno, Božja rije, to su Božje zapovijedi, to su sakramenti, to je – ne smijemo zaboraviti! – Isusova nedvosmislena riječ: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.”

Isus govori da neće biti mudro ići širokim, nego uskim putem. To je kao kad treneri govore mladim športašima da ih čekaju naporni treninzi povezani sa strogo određenim načinom života.

fra Ivan Crnković

Skip to content