Izvješće kralju ptica

Izvješće kralju ptica

Orao, kralj ptica, slušao je sve češće pohvale slavujeva pjevanja. Kao pravi vladar, htio je provjeriti istinitost svega što se pričalo pa je tamo odaslao dvije svoje povjerenice: paunicu i ševu. One su trebale ocijeniti slavujevu ljepotu i pjevanje. Obje su obavile povjerenu im zadaću i došle pred orla da ga službeno izvijeste.

Prvo će paunica: “Slavuj ima tako skromnu odjeću da izgleda upravo smiješno. Kad sam to vidjela, toliko sam se ozlovoljila da nisam mogla slušati kako pjeva.”

Ševa reče: “Slavujev glas toliko me je očarao da sam posve zaboravila na njegovu odjeću.”

U odjeljku vlaka sjedio samo stari svećenik i šaputao molitvu iz časoslova. Na nekoj postaji ušao neuredan mladić: duga kosa, prljave traperice, cipele u raspadanju. Iz džepa mu virile poznate ateističke protucrkvene novine. Svećenik je mjerio mladića dugim, vrlo prezirnim pogledom. Mladić sjeo i počeo čitati novine. Nakon nekog vremena podigne glavu i upita: “Oprostite, velečasni, što je to dispepsija?”

“Baš dobra prilika da ga malo poučim”, pomisli svećenik i povišenim glasom uzvrati: “Dispepsija je strašna bolest koja napada one koji žive neuredno, bezposleno, bez ideala, odajući se porocima i lošim navikama, ne bojeći se što će za sve to nekomu jednom polagati račun!” Mladić je sa zanimanjem, ali i pomalo zbunjen pratio pouku.

“Ah”, reče na kraju, “ovdje piše da papa boluje od dispepsije.” Svatko na drugome zapaža ono što želi vidjeti i čuti. Ponekad smo toliko obuzeti svojim mislima da bližnjega i ne čujemo.

“Pticu nije potrebno razrezati da bismo pronašli uzrok njezina pjevanja. Za to je potrebno pripraviti vlastito uho.”

(Joseph Brodsky)

Skip to content