Tvrđava Brod

Nakon teških i dugih austrijsko-turskih ratova (1683. - 1699.), Turska je bila potisnuta preko Save. Da bi zaštitila svoju osjetljivu južnu granicu, Austrija je podigla niz utvrda. Na prijedlog utjecajnog vojskovođe Eugena Savojskog gradi se i također dojmljiva Tvrđava u Brodu. Po nalogu Ratnog vijeća projekt su osmislili ing. J. Willer i njegov pomoćnik Perette, po sistemu francuskog vojnog arhitekta Sevastiana Vaubanna. Tvrdava Brod

Izgradnja Tvrđave započela je 1715. Glavni radovi završeni su 1735. Cijeli tvrđavski kompleks sagrađen je od zemljanih naboja, drveta, cigle i kamena. Osnova joj je kvadratnog oblika,a sistem obrambenih jaraka daje joj zvjezdolik tlocrt. Tvrđava je bila predviđena za smještaj 4000 vojnika.

Slabljenjem turske države kao susjeda Austrije, prestaje postupno i strateško značenje Tvrđave. Ona je, doduše, i dalje služila za potrebe vojske. Kroz dugu povijest bila je često devastirana i rušena, najžešće u vrijeme Domovinskog rata, kada ju je bombardirala avijacija srpske soldateske. Od ožujka 1994. upravunad Tvrđavom preuzeo je Grad Slavonski Brod.

Brodska Tvrđava jedan je od najrazvijenijih fortifikacijskih sistema svoje vrste u Hrvatskoj. Iako rušena i devastirana,ona predstavlja nacionalnokulturno bogatstvo. Razlog njezina nastanka je internacionalne naravi. Služila je moćnoj austrijskoj državi. Ona je svjedočanstvo o stvaralačkim dostignućima jedne civilizacije.

Južno od lijevog krila kavalira nalazi se jedna jednokatnica dužine 63, 20 m, a širine 12 m, i u kojoj se smjestila naša škola. To je zgrada nekadašnje "Slavonske kasarne", izgrađena 1767. S kasarnom štaba (kasnije srušena) zatvarala je trg Tvrđave, na čijem je čelu bila barokna kapela Sv. Ane (podignuta 1763.

Od sredine devedesetih se intenzivno radi na ponovnom vraćanju prvotnog izgleda tako da danas imamo zornu predodžbu nekadašnjeg zdanja.

Skip to content