Svjetski dan srca

Svjetski dan srca

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna kako bi se podigla svijest o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti. Inicijativa je pokrenuta od strane Svjetske kardiološke organizacije, a pridružuju joj se zdravstvene organizacije diljem svijeta.

Kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani udar i moždani udar, vodeći su uzrok smrtnosti globalno. Ova kampanja potiče ljude da usvoje zdravije životne stilove, poput pravilne prehrane, redovite fizičke aktivnosti i izbjegavanja pušenja, čime značajno mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Kroz razne aktivnosti, uključujući besplatna savjetovanja, zdravstvene preglede i edukativne radionice, zdravstvene organizacije žele educirati širu javnost o važnosti preventivnih mjera i kontrole rizika. Ova globalna akcija posebno naglašava individualnu odgovornost za zdravlje srca te motivira ljude da donose odluke koje dugoročno mogu očuvati njihovo srce i poboljšati kvalitetu života.

Svjetski dan srca 2024. obilježava se pod geslom „Koristi  srce za djelovanje“. To geslo naglašava ulogu pojedinca u brizi za vlastito srce, dok je zdravstveni sustav tu da pruži podršku i potrebne resurse.

U našoj školi također je obilježen svjetski dan srca. Učenici 4. C razreda su uz mentorstvo profesorice Marijane Sinković izradili promotivne materijale koje su postavili u hodniku škole zajedno s QR kodom za pristup kvizu o srcu. Osim toga, dvije učenice su posjetile sve razredne odjele, pročitale im kratak tekst o srcu i Danu srca te ostavile po jedan letak i QR kod za kviz.

 

Skip to content