RADIONICA ANTIČKE KUHINJE

RADIONICA ANTIČKE KUHINJE

U utorak, 22. listopada, u našoj školi gostovali su Mateo Cader i Luka Šop, studenti Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U suradnji s našim profesorom grčkog jezika Ivanom Hrbudom održali su predavanje i radionicu o antičkoj kuhinji što je dio projekta Antička kuhinja Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Govorili su o prehrani Grka i Rimljana, te predrasudama koje imamo o tome, o običajima vezanim za pripremu hrane i objedovanje, začinima koje su koristili te o vrstama kolača.

Nakon predavanja uslijedila je radionica pripreme kolača po imenu globi. Sa studentima smo preveli recept za izradu globa iz djela O poljodjelstvu Marka Porcija Katona Starijeg, nakon čega su se učenici  sami  mogli okušati u pravljenju tijesta te oblikovanju kuglica, koje smo pržili u ulju.  Globe smo kasnije degustirali uz med ili sok od grožđa.

Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, jer smo naučili ponešto o antičkoj kuhinji. Zahvaljujemo se studentima što su održali ovu radionicu u našoj školi i veselimo se budućoj suradnji.

20241027 183339 20241027 183321 20241027 183239 20241027 183248 20241027 183213 20241022 115424 20241022 115435 20241027 183204 20241027 183348 20241022 115441
Skip to content