U utorak, 22. listopada, u našoj školi gostovali su Mateo Cader i Luka Šop, studenti Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U suradnji s našim profesorom grčkog jezika Ivanom Hrbudom održali su predavanje i radionicu o antičkoj kuhinji što je dio projekta Antička kuhinja Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Govorili su o prehrani Grka i Rimljana, te predrasudama koje imamo o tome, o običajima vezanim za pripremu hrane i objedovanje, začinima koje su koristili te o vrstama kolača.
Nakon predavanja uslijedila je radionica pripreme kolača po imenu globi. Sa studentima smo preveli recept za izradu globa iz djela O poljodjelstvu Marka Porcija Katona Starijeg, nakon čega su se učenici sami mogli okušati u pravljenju tijesta te oblikovanju kuglica, koje smo pržili u ulju. Globe smo kasnije degustirali uz med ili sok od grožđa.
Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, jer smo naučili ponešto o antičkoj kuhinji. Zahvaljujemo se studentima što su održali ovu radionicu u našoj školi i veselimo se budućoj suradnji.