Erasmus projekt: STEM, sustainable development, inclusion and Stem in educational system

Erasmus projekt: STEM, sustainable development, inclusion and Stem in educational system

Od 6. 5. 2024. do 10. 5. 2024. u našem gradu i školama boravili su nastavnici i učenice iz grada Brage u Portugalu. Erasmus+ learning programme for group activities projekt je razmjene znanja i sposobnosti između škola Europske unije. Nastavnici i učenice škole Agrupamento de Escolas Sá de Miranda Braga iz Portugala u navedenom periodu posjetili su tri brodske škole. Naziv projektne aktivnosti je Erasmus projekt: STEM, sustainable development, inclusion and Stem in educational system.

Domaćin i nositelj navedenog projekta bila je Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog Broda, a škole suradnice Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod i Gimnazija „Matija Mesić“. Učenice koje su posjetile navedene škole imale su priliku slušati razna predavanja i radionice, vidjeti rezultate projekata na kojima su škole radile te upoznati druge učenike i razmijeniti znanja.

Nastavnici i učenice također su u sklopu projekta posjetili udrugu NGO Vrapčići i Radio 92 gdje su svi prisutni imali priliku vidjeti kako radio postaja funkcionira te snimiti radio emisiju i na taj način predstaviti svoje škole, projekte i znanja koja stječu u školama.

Od kulturnih aktivnosti gosti su mogli vidjeti Galeriju Ružić i tvrđavu, Kuću Brlićevih, Muzej tambure, Franjevački samostan te obići ostale znamenitosti našeg grada.

Prvi dan učenici su u Klasičnoj gimnaziji upoznali školu, družili se s nastavnicima i učenicima te slušali radionice iz kemije i biologije, engleskog i glazbene umjetnosti. Drugi su dan naši gosti posjetili Radio 92 i snimili emisiju, a nakon toga posjetili Kuću Brlić. Potom su slušali predavanja i radionice u Klasičnoj gimnaziji iz logike i tjelesnog. Nakon toga svi skupa posjetili smo Gimnaziju „Matija Mesić“ i naučili nešto o GLOB projektima, mjerenju i promatranju neba, tla, temperature tla i zraka. Dan je završen pub kvizom u Kapelanu u kojem su sudjelovali nastavnici i učenici iz Portugala, naši nastavnici i učenici te naši prijatelji iz udruge Vrapčići.

Idući dan, u Industrijsko-obrtničkoj školi, nastavnici i učenici prisustvovali su raznim predavanjima i radionicama naših profesora i učenika, pogledali su proizvode škole i vidjeli radionicu. Imali su mogućnost vidjeti kako se radi na CNC strojevima, isprobati uređaj za virtualno zavarivanje, programirati aplikacije u Pythonu, koristiti 3D printer i robotsku ruku, poslušati predavanje o ekološkom zbrinjavanju e-otpada te pogledati uratke učenika škole i naučiti kako izraditi iste.

Iduća dva dana bila su ispunjena radom i kulturnim aktivnostima pa su tako naši gosti iz Portugala slušali predavanja iz religijske kulture, povijesti, likovne umjetnosti, sociologije, imali radionice iz fizike i pedagogije te predstavili svoj sat povijesti Portugala.

Kroz ovu projektnu aktivnost svi smo nešto novo naučili, razmijenili svoja znanja i sposobnosti, družili se i stekli nova poznanstva.

 

Skip to content