Duhovna poruka tjedna: Pripraviti put Gospodinu

Duhovna poruka tjedna: Pripraviti put Gospodinu

Kada nam dolazi važna osoba koju smo dugo iščekivali, svi se slažemo da se za njezin dolazak treba dobro pripremiti. Treba pospremiti kuću, pripremiti ukusna jela, odabrati najljepšu odjeću. Tako i narod da bi primio Spasitelja, mogao je to učiniti samo čista srca.

Za Ivana Krstitelja pustinja je bilo mjesto susreta s Bogom. On se povukao u pustinju. Bog ga je pozvao već od majčine utrobe. Ivan je bio svjestan poslanja koje mu je Gospodin povjerio te je to poslanje želio i revno izvršiti. Njegovo je bilo da bude preteča i glasnik, kao onaj koji je bio pozvan pripraviti put Gospodinu i poravnati staze. Tako Ivan Krstitelj želi narod pripremiti na dolazak Isusa Krista, Mesije, Spasitelja.

Potrebno je pripraviti putove, ceste kako bi taj Bog mogao doći u naša srca. Popraviti život. Samo pripremljen čovjek može prepoznati Spasitelja.

“Svaka dolina neka se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spuste” – kaže Ivan Krstitelj. Dolina i praznina slika su grijeha propusta u našem životu: molitvi, u djelima ljubavi, u izvršavanju svojih zadaća i dužnosti… Gore i brežuljci slike su naše oholosti, gledanje samo na ono prolazno u vlastitom životu.  Ivan Krstitelj poziva na promjenu – obraćenje. To nije neki novi početak, to je okretanje života, ono znači iz vlastita života ukloniti grijeh, navezanosti…

Skip to content