Duhovna poruka tjedna: Isus i Zakej

Duhovna poruka tjedna: Isus i Zakej

Isus se nalazi u Jerihonu. To je bio grad bogatih. Tamo je carinik Zakej koji je želio vidjeti Isusa. Bio je ugledan, ali je bio nizak i ne želi gurati, zato što je niska rasta, ali i zato što je bio nadcarinik. Bojao se prezira ljudi.

U Zakeju se događa bitna promjena kad ga je Isus pogledao i oslovio. Isusov pogled promijenio je Zakeja. Spustio ga je sa smokve. Ako i Zakej nije trebao Isusa, Isus je trebao Zakeja.

Svatko od nas ima neku vrstu “smokve” na koju se penjemo da u tajnosti promatramo neke stvari kojih se stidimo u javnosti ili da se sakrijemo pred ljudima da nas ne ismiju ili kazne.

Ali Zakej se nije popeo na smokvu samo zato da zadovolji svoju znatiželju, nego i zato jer je stvarno htio vidjeti Isusa. Isus je to vidio i pozvao Zakeja da siđe. Slikovito bismo mogli reći da se pred Bogom ne možemo sakriti ni iza kakvog lišća, Bog će nas i tamo naći. Ali možemo i to dodati da Bog gleda i na našu najmanju vjeru i najtajniju nakanu da se zanimamo za njega i za Isusa. Tada i nas, slikovito govoreći, poziva da siđemo s drva, iz naše skrivenosti i nudi nam spasenje i novi život kao što ga je ponudio Zakeju: danas je stiglo spasenje u ovu kuću. Sin čovječji je došao da nađe ono što je izgubljeno.

fra Ivan Crnković

Skip to content