Terenska nastava iz geografije za učenike 1. razreda

Terenska nastava iz geografije za učenike 1. razreda

Druga terenska nastava u ovoj školskoj godini održana je za učenike 1.razreda u subotu 22. listopada. Lokacija koju su učenici sa svojim voditeljem nastavnikom geografije Ivicom Blaževićem posjetili, bila je poznati geološki lokalitet Pljuskara koji se nalazi oko 5 kilometara sjeverno u odnosu na jezero Petnju. U pratnji su bili i nastavnici Marijana Lopojda, Mato Ešegović te Sanja Lacković.
Za one koji još nisu upućeni, lokalitet je bogato geološko nalazište fosiliziranih ostataka morskih organizama koji su obitavali u davnoj geološkoj prošlosti kada se na ovom prostoru, na kojemu mi danas živimo, nalazio Paratetis ocean, odnosno Panonsko more koje je nestalo prije otprilike 2 milijuna godina, a bilo je dio spomenutog oceana koji se rasprostirao na većem području današnje Europe. Pljuskara je zapravo kanjon koji je nastao usijecanjem istoimenog potoka koji je glavni pritok jezeru Petnja. Na potoku se nalaze tri slapa, a zanimljivo je da se tu nalazi i nekoliko špilja jer se u sastavu stijena nalaze vapnenci s pješčenjacima i glinom koji su tu nataloženi nakon zadnjeg ledenog doba, prije otprilike 12 tisuća godina.
Učenici su putem prema Pljuskari razgledavali biljne vrste šumske zajednice te reljefne oblike. Pauza na putu do Pljuskare bila je kod stare crkve sv. Petra, gdje je nastavnik Ešegović ukratko pojasnio povijesne prilike ovoga kraja uz umjetničku analizu same građevine.
Po dolasku na lokalitet učenici su imali kartografsku vježbu (radni listićkarta Akarta B) te kratko predavanje nastavnika Blaževića o geološkoj prošlosti i postanku samog lokaliteta, što se može i vidjeti iz priloženih fotografija.
 
Skip to content