Europska olimpijada o prirodnim i tehnološkim opasnostima 2022.

Europska olimpijada o prirodnim i tehnološkim opasnostima 2022.

Ove godine po prvi puta dva tima učenika naše škole natjecala su se u petak 18.veljače na Europskoj olimpijadi o prirodnim i tehnološkim opasnostima u kojima su pokazali svoje znanje iz pet područja opasnosti; klizišta, pandemije, vulkanske erupcije, radiološke hitne situacije i cunamiji. Ovo natjecanje provodi organizacija BeSafeNet EUR-OPA sporazum o velikim opasnostima pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i Ciparske civilne zaštite. Ovo je četvrta olimpijada po redu, a prva je održana 2019. godine.
Natjecanje je održano online uz sudjelovanje 211 timova iz 15 europskih zemalja, a našu su školu predstavljala dva tima. Tim pod nazivom “Gea” činili su Borna Smiljanić, 3.a, Karlo Krpan, 3.a, Lucija Španić, 3.b i Karlo Đaković, 3.b, mentorica Ružica Jozić Radoš, prof., a drugi tim pod nazivom “Ekolozi” činili su Lucija Opačak, Marta Miklenić, Josip Terzić i Anton Zekušić, svi učenici 3.a razreda, mentor Ivica Blažević, prof.
Natjecanje se sastojalo od testa znanja i eseja koji se pisao na engleskom jeziku na temu prirodnih katastrofa u lokalnoj zajednici. Ekipa “Gea” pisala je esej “Prirodne katastrofe u Petrinji”, a ekipa Ekologa “Poplave u Slavonskom Brodu 2014.godine”.
Nakon završenog testa izašli su privremeni rezultati olimpijade, na kojima su oba naša tima ostvarila vrhunske rezultate, tim “Gea” ostvario je treći rezultat iz testa, a tim “Ekolozi” četvrti rezultat sa više od 90 posto riješenosti testa.
Nakon uvida u esej izaći će konačni rezultati natjecanja do konca ožujka, a dodjela glavnih nagrada za pobjednike (prva tri tima) trebala bi se održati u Strasbourgu u Francuskoj koncem svibnja ove godine.
Našim timovima i njihovim mentorima čestitamo na uspjehu!
Ivica Blažević, prof.
Skip to content