BLAGDAN GOSPE LURDSKE

BLAGDAN GOSPE LURDSKE

Pod geslom „Naša Gospo Lurdska, zdravlje bolesnih“ proslavljen je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, u nedjelju 11. veljače blagdan Gospe Lurdske. U prepunoj franjevačkoj crkvi svečano večernje slavlje uz domaćeg gvardijana fra Klaudija Milohanovića i desetak svećenika predvodio je porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je u svojoj homiliji podsjetio vjernike na povijesni značaj lurdskih ukazanja i  svetišta u Lourdu – jednom od najvećih i najposjećeniji marijanskih hodočasničkim mjesta na svijetu, gdje se 1858. godine 11. veljače djevojčici Bernardici ukazala Blažena Djevica Marija i preko nje uputila poruku cijelom svijetu, predstavivši se: “Ja sam Bezgrješno Začeće

Dirnut pobožnošću vjernika te procesijom sa svijećama, i kipom Gospe Lurdske, koji su nosili učenici klasične gimnazije „Fra Marijana Lanosovića“ biskup Milovan je iskazao svoju radost na, kako je rekao, živu vjeru puka ovoga, u Domovinskom ratu napaćenog kraja, u kojem je prepoznao i živu nadu za duhovni oporavak. Naglasivši u svojoj homiliji kako Gospa u Lurdu traži  molitvu i žrtvu, upozorava, poziva, te sa zabrinutošću navješta duhovnu propast mnogih, patnju Crkve…  ustvrdio je da je lurdka Marijina poruka trajan poziv svima nama da svim srcem prihvatimo Kristov poziv u Evanđelju te se na Marijinoj strani uključimo u borbu dobra i zla. „Pozvani smo na iskreno obraćene srce, dnevnu molitvu, napose krunicu, prihvaćanje pokore, jer je danas borba dobra i zla jača nego što je bila u to bilo u 19. st… Konačna pobjeda pripada  Bogu, a on će je ostvariti po Mariji. Ustrajmo u dosljednom kršćanskom življenju u molitvi pokori, obraćenju“,  rekao je mađu ostalim biskup Milovan. Svoju je homiliji zavšio citirajući bl. Alojzia Stepinca: “Ne klonimo duhom, ustrajno i zahvalimo Bogu za dar vjere i Božjeg prijateljstva, i molimo Mariju da nas ojača u duhovnoj borbi kako bi u punini živjeli kršćanski poziv te u jednostavnosti srca vjerno ustrajali na putu Božjem“.

Svečana je na kraju mise bila procesija sa svijećama uz rijeku Savu. Ove su godine kip Gospe Lurdske nosili učenici 4. razreda Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, Bruno Bašić, Toni Ćurić, Mihovil Penavić i Petar Samardžić, svijeće su nosile učenice Marija Magdalena Babić i Ana Kvesić te su u čitanju i ministriranju sudjelovali Ivan Buljan i Ivan Kutlić.

Uz prigodna dar svoju je zahvalu biskupu izrekao domaći gvardijan fra Klaudio Milohanović, ravnatelj brodske gimnazije.

Blagdanu je prthodila devetnica, koju su ove godine predvodili: prvoga dana na blagdan Svijećnice gvaridjan fra Klaudio, drugoga dan župnik i dekan Ivan Lenić, koji je Gospi hodočastio sa svojim župljanima, trećega dana plehanski gvardijan fra Anto Tomas, potom fra Milan Krišto, župnik i gvardijan u Požegi, fra Dragutin Bedeničić župnik u Osijeku, i fra Zoran Bibić župnik i gvardijan u Našicama

 

Slijedila je potom trodnevnica, koju je predvodio dr. fra Danijel Patafta, profesor na katedri crkvene povijesti na KBF-u u Zagrebu. On je promišljajući o prigodnom Božjoj riječi približio i teološki i povijesno lik nam tako drage Blažene Djevice Marije – Gospe Lurdske, koja se u franjevačkoj crkvi časti već 126 godina, od kada je iz Lurda donesen i blagoslovljen njezin kip. Kako je zadnji dan trodnevnice bio i blagdan bl. Alojzija Stepinca fra Danijel je kroz njegov lik progovorio i o crkvenoj povijesti hrvatskog naroda, naglasivši kako je hrvatski narod – marijanski narod što pokazuje i to da je Hrvatski sabor u 17. stoljeću Mariju proglasio najvjernijom zaštitnicom Hrvata. Prisjećajući se događaja iz povijesti, napose u zadnjem Domovinskom ratu kada su naši branitelji s krunicama oko vrata, podržani molitvom tolikih vjernika obranili domovinu, posvijestio je „da smo tada doživjeli njezin snažan zagovor i zaštitu”. Naglasivši da je bl. Stepinac bio čovjek duboke marijanske pobožnosti još od svoje rane mladosti, stavio ga je svima za uzor i putokaz u životu.

Brankica Lukačević

Skip to content