“GIS” prezentacija u našoj školi

“GIS” prezentacija u našoj školi

U ponedjeljak 20.2.2017. u našoj je školi održano predstavljanje projekta Geografskog odjela, Sveučilišta u Zadru pod nazivom “Popularizacija znanosti i korištenja geografskih informacijskih sustava (GIS) u školama”. Predavanje su održali studenti 2.godine Geografskog odjela Maja Bahnik, Darija Borić, Fran Domazetović i Nediljko Ralica u pratnji prof.dr.sc. Ante Šiljega. Projekt je osmišljen kao trogodišnji, edukativni i istraživački, usmjeren na predstavljanje mogućnosti implementacije GIS-a u srednjoškolske programe. Voditeljica projekta uz već spomenutog profesora Šiljega je prof.dr.sc. Nina Lončar, također sa Geografskog odjela.
Cilj projekta je integralni i multidisciplinarni pristup promoviranja i poticanja uvođenja suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) u procese učenja i poučavanja u srednjim školama Republike Hrvatske.Korištenje suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije i izrada digitalnih obrazovnih sadržaja temelji se na interaktivnoj obrazovnoj strategiji i čini bitnu komponentu kvalitetnog i održivog obrazovnog sustava. Predavanje je bilo izuzetno zanimljivo učenicima gdje su se mogli upoznati s osnovama GIS-a i mogučnošću korištenja istog sustava u nastavi geografije, ali i ostalim STEM znanostima poput matematike, fizike, biologije, kemije i geoekologije.Danas se GIS najviše upotrebljava u vojnom sektoru i različitim institucijama koje rade na prostornom planiranju.  Predavači su došli na poziv profesora geografije Ivice Blaževića, a uz učenike naše škole na predstavljanju projekta sudjelovali su i učenici Tehničke škole i Gimnazije “Matija Mesić” uz pratnju svojih profesora geografije Hrvoja Ivaniša i Lea Lavrenčiča.

Što je uopće GIS?

Geografski informacijski sustav ili skraćeno GIS predstavlja skup integralnih softverskih programa (alata) izrađenih s ciljem pohranjivanja, pretraživanja, manipuliranja, analiziranja i prikazivanja geografskih informacija. Kao takav pomaže korisnicima da razvijaju vještinu prostornog razmišljanja i potiču aktivno sudjelovanje u procesu stjecanja znanja o promjenama i utjecajima na okoliš koji ih okružuje.S obzirom na pedagoške i interdisciplinarne prednosti GIS je našao svoje mjesto u brojnim javnim ustanovama i kurikulumima školskih programa diljem SAD-a, Kanade i zemalja EU. Iako je potencijal GIS-a naširoko istražen, njegovo integriranje u obrazovni sustav na različitim razinama i u javne institucije predstavlja veliki izazov kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.
Skip to content